15:00 – 15:45
Inkluderende kunstfelt

Et mangfoldig kunstfelt gir rom for ulike stemmer og uttrykk, men veien inn kan oppleves som utfordrende for noen kunstnere. Hva gjør det vanskelig å få innpass og visningsmuligheter? Hvilke faktorer påvirker hvem som slipper til, og hvordan vurderes kunstnerisk kvalitet? Kan økonomiske og institusjonelle strukturer stå i veien for et bredere mangfold?

Panelsamtale

Karolina Bieszczad-Stie, koreograf og grunnlegger av Butoh Encounters
Espen Hjort, regissør, dramatiker
Alexander Roberts, teatersjef, Rosendal Teater
Ingeborg Dugstad Sanders, kuraterende produsent, DansiT
Elen Øyen, produsent og dansekunstner

Samtalen ledes av Stine Nilsen, kunstnerisk leder, Dansens Hus

Med mulighet for replikk fra salen!

 

Karolina Bieszczad-Stie

  • Foto: Aleksandra Piotrowska

    Karolina Bieszczad-Stie har en pd.D i Performing Arts fra Brunel University i London. Hun er basert i Oslo, og driver Butoh Encounters, en plattform som utforsker møtepunktene mellom dans, vitenskap og ny teknologi. Tidligere prosjekter inkluderer «Micro-choreography» et koreografisk verk designet for å skape bevegelse for kreftsceller med bruk av cellenes signaliseringsmetoder, utviklet i samarbeid med Centre for Cancer Cell Reprogramming ved Universitetet i Oslo; «Limit(less) – en duett mellom et menneske og en robot, realisert i samarbeid med KUKA Robotics og robotingeniør Mathias H. Arbo fra Sintef; og «The Woman Who Married a Shrimp» - en danseperformance som kombinerer scenekunst med blockchain-teknologi. For tiden jobber hun med den nye danseforestillingen «Deus ex machina» der danserne bruker exoskjelett, og «Turbulent Flows», et prosjekt i samarbeid med Institutt for maskin, elektronikk og kjemi ved OsloMet. Karolinas arbeid støtter initiativer som integrerer dans og koreografi med kritisk refleksjon over hvordan vi kan forestille oss og skape en bedre fremtid.

Ingeborg Dugstad Sanders

  • Foto: Atle Auran

    Ingeborg Dugstad Sanders (f. 1982) er dansekunstner født, oppvokst og bosatt i Trondheim. Hun er utdannet ved Laban Centre i London (BA (Hons) Dance Theatre), Kunsthøgkolen i Oslo (PPU) og LIMS i New York (CMA), og har tidligere arbeidet som pedagog ved kulturskoler, folkehøgskoler og private danseskoler i tillegg til selvstendig virksomhet som skapende og utøvende dansekunstner. Ingeborg er ansatt som kuraterende produsent og produksjonsansvarlig ved DansiT – Koreografisk senter, og er kunstnerisk leder for to av DansiTs virksomheter - Danselaboratoriet (dansekompani for voksne dansere med funksjonsvariasjoner) og Rabalderdans (dansetilbud for de minste). I tillegg er hun spilloppmaker i duoen Arnfinn’s, og er engasjert i styrearbeid ved Danseinformasjonen og Svartlamon Kulturstiftelse. 

Espen Hjort

  • Foto: Johnny Vaet Nordskog

    Espen Hjort er regissør og dramatiker, utdannet ved teaterhøyskolen i Amsterdam (2016) og kunsthøyskolen i Stockholm (2025). Han er virksom i Nederland og Norge, og arbeider både ved institusjoner og selvstendig. Han har regissert ved bl.a. Den Nationale Scene, Teater Ibsen og Theater Utrecht.  Forholdet mellom menneske og natur er en rød tråd i arbeidet hans. Han er del av kunstnerkollektivet Landmarks, som lager scenekunst i samarbeid med ikke-menneskelige kunstnere. De neste årene er hans tilknyttet Theater Bellevue (Amsterdam). For tiden arbeider han med Treework, en eksperimentell opera skapt i samarbeid med trær, og Landskap med radioaktive hunder, en forestilling om rettferdighet i møte med naturen. 

Elen Øyen

  • Foto: Juliane Schütz

    Elen Øyen er en norsk dansekunstner, som jobber som produsent og dansekunstner for DansiT koreografisk senter i Trondheim. Hun er danser i Danselaboratoriet, noe hun har vært siden 2005. Elen ble født med ryggmargsbrokk, og bruker rullestol. Hun danser i rullestolen sin og på gulvet. Hovedfokuset hennes er improvisasjon. Elen har et nært samarbeid med professor på NTNU og grunnlegger av Danselaboratoriet Tone Pernille Østern. Hun har forelest på konferanser, seminarer og festivaler i Norge og i utlandet. Hun har utviklet en bred erfaring i dans, og jobba med forskningsprosjektet «Tilgjengelige kunstnerskap?» fra høsten 2021 til våren 2023. 

alexander roberts

  • Alexander Roberts er teatersjef ved Rosendel Teater. Tidligere var Alexander co-direktør ved Reykjavík Dance Festival (2014-2020) og ledet MFA Performing Arts programme ved Iceland University of Arts (2016-2020). Alexander arbeider internasjonalt som kunstner, kurator, forsker og dramaturg.

Stine nilsen

  • Foto: Tale Hendnes

    Stine Nilsen (NO) er Kunstnerisk og daglig leder av Dansens Hus, Oslo, siden august 2024. Hun har tidligere jobbet som freelance danser og pedagog siden hun studerte på Trinity Laban Conservatoire of Movement and Dance, London, 1993-97. 2007-2017 var Stine vært kunstnerisk co-direktør for Candoco Dance Company (UK), og hun var kunstnerisk leder og festivaldirektør for CODA Oslo International Dance Festival 2017-2024.