10:35 – 11:30
Kretsløpet i det frie feltet – henger det på greip?

 

Rapporten Mobilisering for mobilitet – formidling av fri scenekunst (2022) viser at fri scenekunst ofte spilles bare et fåtall ganger før den forsvinner. Hvordan sikrer vi lengre levetid, bredere publikum og bedre arbeidsvilkår for kunstnere?

Dagens finansiering er preget av produksjonsøkonomi, og midlene går i hovedsak til å utvikle nye verk. Finansieringsmuligheter og rammeverk som sikrer bedre turnémuligheter og flere visningsarenaer bør på plass. Men hvordan går man frem?

Kunstreplikk

Scenekunstnerne Heine Avdal/fieldworks, Katja Brita Lindeberg, Oda Kirkebø Nyfløtt/The Krumple og Elle Sofe Sara/Elle Sofe Company deler sine erfaringer og utfordringer, og skisserer mulige løsninger.

Panelsamtale

Kirre Arneberg, nasjonal koordinator, Dansenett Norge
Marianne Bilger, kuraterende produsent, Bærum Kulturhus/Dans i Sørøst-Norge
Hege Knarvik Sande, direktør PAHN – Performing Arts Hub Norway
Hooman Sharifi, leder, faglig utvalg for dans i Kulturrådet
Tine Valavou Tyldum, daglig leder, Scenekunstbruket

Samtalen ledes av Ine Therese Berg, førsteamanuensis, Institutt for kunst- og medievitenskap, HF, NTNU

Med mulighet for replikk fra salen!

Heine avdal

  • Heine Avdal er aktiv innen feltene samtidsdans, performance, video og visuell kunst. Etter å ha studert dans ved KHiO (1991-94), og PARTS i Brussel (1995-96), arbeidet han som utøver for flere kompanier. Han har også samarbeidet med Mette Edvardsen, Liv Hanne Haugen, og Lawrence Malstad, og har koreografert for Carte Blanche.

    Avdals fokus har vært distribusjon av rom. Han stiller spørsmål ved hvordan spatiale konvensjoner påvirker hvordan vi oppelver og beveger oss gjennom private og offentlige steder. Siden 2000 har Avdal skapt og produsert mer enn 25 scenekunstprosjekter som alle har turnert internasjonalt, oftest i samarbeid med Yukiko Shinozaki. Produksjonene tar for seg performativitet, og gir rom for en åpen tolkning av bevegelse i en heterogen kombinasjon av flere forskjellige media. Kunstnerne tar i bruk en rekke disipliner: performance, dans, visuell kunst, video, musikk og teknologi.

elle sofe company
Maiken garder

  • Foto: Lars Opstad

    Elle Sofe Company er et samisk scenekunstkompani etablert i 2022. Kompaniet ble etablert som en fortsettelse av arbeidet til koreograf, regissør og filmskaper Elle Sofe Sara. Kompaniet mottok kunstnerskapsstøtte fra Kulturrådet for årene 2023-2026 som ett av seks nasjonale scenekunstkompanier. Per 2024 har kompaniet to faste ansatte og har administrativ base i Guovdageaidnu (Kautokeino) og Hammerfest. Kompaniet kombinerer dans, musikk og joik i nyskapende forestillinger. Kompaniets base er samisk kultur, men det kunstneriske arbeidet berører globale temaer og menneskelige aspekter som tilhørighet, samhold, natur og forfedres kunnskap. Forestillingene omhandler mindre ritualer til større sosiale konfrontasjoner, og tar ofte i bruk interaksjon mellom utøvere og publikum. 

     I 2021 hadde kompaniet premiere på forestillingen Vástádus eana – The answer is land under Festspillene i Nord-Norge. Forestillingen mottok Kritikerprisen i 2021/22.  

    Maiken Gaarder er daglig leder i Elle Sofe Company, og er sceneinstruktør og produsent. Hun er utdannet regissør ved teaterskolen Rose Bruford College i London hvor hun gikk ut med en bachelorgrad i 1999. Fra London har hun blant annet erfaring fra friteatergruppen Hydrae Productions og produksjonsselskapet The Offline Editing Company. I Norge har hun arbeidet som regional sceneinstruktør i Lofoten og fra 2009–2021 som produsent for Dansearena nord (nå Davvi – Senter for scenekunst), samt i tett samarbeid med DanseFestival Barents og Dansesett Norge.  

HEGE knarvik sande

  • Foto: Lillian Hjellum

    Hege Knarvik Sande er direktør for PAHN – Senter for scenekunst Norge (tidligere Danse- og teatersentrum), et nasjonalt kompetansesenter som fremmer norsk scenekunst både nasjonalt og internasjonalt. Hun har en mastergrad i teatervitenskap og en bachelorgrad i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo. Sande har bred erfaring innen organisasjonsutvikling og politisk påvirkningsarbeid, og har de siste årene jobbet som kulturleder. Hun tok initiativ til å utvikle Norges første kulturpolitiske møteplass, Kulturytring, i sin tid som generalsekretær i Norsk Kulturforum

KATJA-BRITA LINDEBERG

  • Foto: Leikny Havik Skjærseth

    Katja-Brita Lindeberg er aktiv innen feltene samtidsdans, performance, video og visuell kunst. Etter ha studert dans ved KHiO (1991-94), og PARTS i Brussel (1995-96), arbeidet han som utøver for flere kompanier. Han har også samarbeidet med Mette Edvardsen, Liv Hanne Haugen, og Lawrence Malstad, og har koreografert for Carte Blanche.

    Avdals fokus har vært distribusjon av rom. Han stiller spørsmål ved hvordan spatiale konvensjoner påvirker hvordan vi oppelver og beveger oss gjennom private og offentlige steder. Siden 2000 har Avdal skapt og produsert mer enn 25 scenekunstprosjekter som alle har turnert internasjonalt, oftest i samarbeid med Yukiko Shinozaki. Produksjonene tar for seg performativitet, og gir rom for en åpen tolkning av bevegelse i en heterogen kombinasjon av flere forskjellige media. Kunstnerne tar i bruk en rekke disipliner: performance, dans, visuell kunst, video, musikk og teknologi.

Kirre Arneberg

  • Foto: Tale Hendnes

    Kirre Arneberg har sin bakgrunn som danser og pedagog gjennom nærmere 25 år. Arneberg er nå prosjektleder på Dansens Hus og nasjonal koordinator for Dansenett Norge. Arneberg har vært daglig leder for Ingun Bjørnsgaard Prosjekt i 10 år i tillegg til at hun har samarbeidet med en rekke ulike koreografer som produsent. Arneberg har vært prosjektleder og koordinator for CODA Oslo International Dance Festival og for ulike prosjekter ved Dansens Hus i flere år, blant annet ICE HOT Nordic Dance Platform i 2014 og 2024. Arneberg foreleser og gir workshops i emner relatert til produksjon- og produsentarbeid, yrkesforberedende fag med særlig fokus på det frie scenekunstfeltet ved flere utdanningsinstitusjoner i Norge. Arneberg er utdannet dansekunstner fra Ballettinstituttet, Jorunn Kirkenær, og har etterutdanning fra Handelshøyskolen BI i administrasjon-, arbeidsrett- og prosjektledelse. På Høgskolen i Tromsø studerte hun Markedsføring av kunst og kultur, Samfunn og kulturpolitikk og har gjennomført Lederutviklingskurset Kunstens Kvinner.  

Hooman Sharifi

  • Foto: Helge Hansen, Carte Blanche

    Hooman Sharifi er norsk koreograf med røtter i Iran. Dansekarrieren startet med hip-hop i ungdomsårene, og videre med klassisk og moderne ballettrening i tjueårene. 
    Sharifi er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo, koreografilinjen, og interesserer seg spesielt for kunstuttrykkene i krysningspunktet mellom dans, teater og bildekunst.  

    I 2000 etablerte han sitt eget kompani Impure Company, som spesielt arbeider med å synliggjøre samfunnsengasjement og politikk i kunsten. 

    Sharifi var teatersjef for Carte Blanche fra 2014 til 2018. Han har arbeidet videre som koreograf og danser innen rammene for Impure Company, og har produsert flere forestillinger de siste årene med stort fokus både internasjonalt og her i landet. 

    Sharifi ble leder av faglig utvalg for dans i Kulturrådet høsten 2024. 

ine therese berg

  • Foto: Sigrun Drivdal

    Ine Therese Berg (Ph.D) er teaterviter og førsteamuensis i drama og teater ved institutt for kunst og medievitenskap ved NTNU. Hun har lang fartstid fra det frie feltet og har blant annet vært rådgiver i Danseinformasjonen og drevet produsentselskapet Living Arts, samt vært kritiker for blant annet Morgenbladet. Ine har sammen med Telemarksforskning og på oppdrag av Kulturdirektoratet skrevet rapporten Mobilisering for mobilitet (2022) som dreier seg om visningsforholdene i det frie feltet.

oda kirkebø nyfløtt

  • Foto: Agnete Brun

    Oda Kirkebø Nyfløtt er en skuespiller og scenekunstner fra Førde, bosatt i Oslo, og utdannet ved Ècole Jacques Lecoq i Paris. Hun er medgrunnlegger av det internasjonale scenekunstkollektivet the Krumple, og har siden 2013 vært medkunstnerisk leder av kompaniet. Med the Krumple har hun skapt en rekke kritikerroste forestillinger som har turnert omfattende i Norge og i utlandet, blant annet den prisbelønte forestillingen YOKAI - remedy for despair (2016) og DÉJÀ - a gentle sadness of things (2019). Ved siden av prosjektene med the Krumple har hun jobbet som skuespiller ved Teater Vestland og Brageteatret, og jobbet frilans med flere norske regissører. Hun har mottatt en rekke stipender, som blant annet Statens kunstnerstipend for yngre, nyetablerte skuespillere i 2016-2017 og 2019, og arbeidsstipend for 2023-2024. I sitt skapende virke ønsker Oda å gi rom for undring, fortryllelse og – forhåpentligvis – lindring, til alt som kan føles overveldende, kaotisk eller håpløst. 

marianne bilger

  • Foto: Tomas Lauvland Pettersen

    Marianne Bilger er en fransk-norsk kurator og scenekunstprodusent med spisskompetanse på dans og nysirkus. Hun er utdannet ved Universite de Provence innen kultur og ledelse og har studert ved LADMMI/Montreal Contemporary Dance School i Canada. Hun har de siste 10 årene bygget opp det regionale kompetansesentret for dans Dans Sørøst-Norge ved Bærum Kulturhus, med hovedfokus på kuratering, strategiarbeid, organisasjonsutvikling, internasjonalisering og scenekunst for barn og unge. Hun er programansvarlig for scenekunst i DKS Bærum, og har sittet i ulike råd, utvalg og juryer i Norge og internasjonalt. Marianne brenner for kunstnerisk utvikling, samarbeid og scenekunstens internasjonale dimensjon og kontekst, og initierer og utvikler en rekke samarbeidsprosjekter mellom Bærum Kulturhus – Dans Sørøst-Norge og internasjonale samarbeidspartnere og kunstnere.

tine valavou tyldum

  • Foto: Leikny Havik

    Tine Valavuo Tyldum er daglig leder for Scenekunstbruket og kunstnerisk leder for Showbox International Performing Arts Festival for Young Audiences. Hun er utdannet fra Skolen for Samtidsdans (nå HFDK) i 2005, og var etter utdanning bl.a. med å starte Landing som da jobbet med større stedspesifikke prosjekter. Videre har Tine en BA i Kulturprosjektledelse fra Høyskolen i Lillehammer og masterprogram i Ledelse makt og mening fra BI. Hun har tidligere innehatt stillinger som produsent for Ingri Fiksdal, rådgiver i Danse- og teatersentrum og hatt flere stillinger i musikkfeltet, bl.a. som prosjektleder for nasjonale prosjekter som Prøysenfest! og Parkert piano i JM Norway og har vært daglig leder i nyMusikk.