12:15 – 13:15
Nye strukturer eller styrke de eksisterende?

 

For det frie scenekunstfeltet er tilgang på visningsarenaer en stor utfordring. Institusjonsteatrene har sine faste visningssteder, mens det frie feltet har mindre tilgang på visningssteder som gir stabilitet og langsiktighet for produksjoner.

Bør vi investere i nye visningsarenaer, eller styrke og optimalisere arenaene som allerede finnes for å gi fri scenekunst et større spillerom og publikumsgrunnlag? Og hvordan kan disse utfordringene løses?

Kunstreplikk

Claudia Cox og Tobi Pfeil/Only Slime, Ina Christel Johannessen, Katrine Strøm/Katma og Alan Lucien Øyen/winter guest, deler sine erfaringer og utfordringer, og skisserer mulige løsninger.

Panelsamtale

Wenche Victorsdatter Paulsen, teatersjef, Riksteatret
Live Rosenvinge, forbundsleder, Norske Dansekunstnere
Einar Schistad, kulturhusleder, Nøtterøy Kulturhus
Ådne Sekkelsten, teatersjef, Kloden teater
Tone Tjemsland, direktør, Carte Blanche

Med mulighet for replikk fra salen!

ONLY SLIME:
Claudia cox Tobi Pfeil

  • Foto: Agnete Brun

    Claudia Cox vokste opp på østkysten i Australia, og er en tverrfaglig kunstner, scenekunstskaper, komponist og halvparten av multikunstnerduoen ONLY SLIME med Tobi Pfeil. Gjennom sin karriere har hun utforsket og utfordret grensene mellom musikk, teater, akrobatikk, digitale medier og spilldesign. Med bakgrunn som akrobat og fiolinist fra hun var to år gammel, turnerte hun internasjonalt som klassisk fiolinist, før hun brøt ut av etablerte estetiske rammer for å finne sin egen kunstneriske vei. 

    Hennes unike kunstneriske tilnærming reflekteres i verk som AFTERLIFE, en dataspillbasert motion-capture-opera som nå turnerer internasjonalt, og som nylig ble nominert til “Årets verk” av Norsk Komponistforening. Cox er medgrunnlegger av The Freestyle Orchestra, et kollektiv basert i Wien som kombinerer klassisk musikk og sirkuskunst. Hun har opptrådt på prestisjefulle arenaer som Wiener Festwochen, Veneziabiennalen ved den Australske Paviljongen, og Sydney Opera House. 

    I 2025 skal Cox ha residens ved SCENE 3 på Det Norske Teatret, et prosjekt som Kjersti Horn har initiert i samarbeid med Tani Dibasey og ONLY SLIME. Med seks nye produksjoner i 2025 og en ambisjon om å fortsette å utvide sine horisonter for å nå et globalt publikum, søker hun å videreutvikle sin kunst gjennom Artex. 

    TOBI PFEIL
    Hvordan ville livet ditt oppleves for deg, om du spilte det som et level i et dataspill, eller hvis du visste at det var en utenomjordisk simulasjon? Den tysk-norske komponisten, scenekunstneren og utøveren Tobi Pfeil (de/dem) stiller kontinuerlig spørsmål ved vår kollektive virkelighetsoppfattelse, i verk som spenner fra elektronisk musikkproduksjon, 3D-animasjon, virtual reality-verk, til multimedialt musikkteater og digital scenekunst. Deres arbeide kombinerer narrative strategier fra bl. a. dataspill og anime, med 3D-scannede objekter, KI og elektronisk musikk. Grensene mellom kunstighet og virkelighet viskes dermed ut i fascinerende hyperspaces og spekulativ, post-digital historiefortelling. 

    Pfeils verk har blitt vist på bl. a. Veneziabiennalen, Nordic Music Days Glasgow, Black Box Teater Oslo, Festival International De La Imagen Colombia, Jam Fes Tokyo og Ultimafestivalen Oslo. Sammen med Claudia Cox leder Pfeil det tverrkunstneriske kompaniet ONLY SLIME, som i 2025 har et års kunstnerresidens i samarbeid med Tani Dibasey på Scene 3 på Det Norske Teatret i Oslo. 

    ONLY SLIME
    ONLY SLIME er en tverrfaglig, grensesprengende duo bestående av Claudia Cox og Tobi Pfeil. Deres arbeid unngår tradisjonelle sjangre, og kombinerer et bredt spekter av inspirasjonskilder som punk, hyperpop, eksperimentelt teater, klassisk musikk, dataspill, black metal og akrobatikk. Med bakgrunner som spenner over ulike kunstneriske praksiser som live motion tracking, XR, elektronisk musikkproduksjon, immersive VR-opplevelser, og teater utforsker duoen kontinuerlig nye uttrykksformer og fortellerteknikker. 

    I 2024 vakte ONLY SLIME oppsikt med deres kritikerroste dataspill-opera AFTERLIFE, som hadde premiere på Black Box Teater i Oslo. Forestillingen kombinerer eksistensielle temaer, digitale avatarer og autotune-drevne hyperpop-vokaler for å utforske dype spørsmål om liv, død og identitet, alt formidlet gjennom dataspillfortellingens rammeverk. AFTERLIFE har blitt vist på Norway Now i New York, Nordic Music Days i Glasgow og Leipzig DOK Exchange XR. 

alan lucien øyen/winter guest

  • Foto: Massimo Leardini


    Alan Lucien Øyen, født i Bergen, er en anerkjent norsk koreograf, regissør og dramatiker. I 2006 etablerte han kompaniet winter guests, et tverrfaglig ensemble av skuespillere, dansere, forfattere og sceneteknikere, som har turnert internasjonalt med sine engelskspråklige produksjoner. 

    Øyen har vært huskoreograf ved Den Norske Opera & Ballett siden 2013, der han blant annet skapte The Hamlet Complex, en nytolkning av Shakespeares klassiker for skuespillere, dansere og barn. Han har også samarbeidet med prestisjetunge institusjoner som Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, der han i 2018 var en av de første gjestekoreografene som ble invitert til å skape en helaftens forestilling for kompaniet etter Pina Bauschs bortgang. 

    I løpet av karrieren har Øyen mottatt en rekke priser for sitt arbeid som koreograf, regissør og dramatiker. I 2014 vant han Heddaprisen for Beste Scenetekst for den 5,5 timer lange forestillingen Coelacanth, som også ble nominert i kategoriene Årets forestilling, Beste regi og Beste kvinnelige birolle. 

    Øyen arbeider både med dans og teater og har iscenesatt flere kritikerroste teateroppsetninger, inkludert Som Lauvet i Valombrosa (2017), Snøsøstera (2021) og Vildanden (2024) på The Coronet Theatre i London, en produksjon som høstet anerkjennelse og sikret Øyen en nominasjon for beste regi ved OffWestEnd Awards. Produksjonene hans preges av en særegen visuell og emosjonell signatur, og han har hatt stor suksess på nasjonale og internasjonale scener. 

Wenche viktorsdatter Paulsen

  • Foto: Morten Quist Hommersand  

    Wenche Viktorsdatter Paulsen (f.1980) er en scenekunstprodusent og teatersjef fra Tromsø som er utdannet ved Stockholms Konstnärliga Högskola.  

      

    Wenche har 25 års erfaring fra kultur- og  scenekunstfeltet og er tidligere teatersjef og grunnlegger av Tigerstadsteatret. 

    Fra 2025 er hun teatersjef for Riksteatret.  

ina christel johannessen

  • Ina Christel Johannessen (ICJ) var en av de første koreografene som ble utdannet fra Statens Balletthøgskole (KHIO) i 1984.  

    På 80-tallet stiftet ICJ Scirocco sammen med Un-Magritt Nordseth.  

    På 90-tallet stiftet hun Zero Visibility som produserte 24 verk og turnerte internasjonalt (Skandinavia, USA, Canada, Australia, Kina, Europa, Mexico)  

    før det ble nedlagt etter 25 år da kompaniet ikke lenger mottok økonomisk støtte fra Kulturrådet.  

    ICJ har koreografert flere verk for Den Norske Opera & Ballett. Blant dem "Desolating Persephone» og" Rite Of Spring".  

    Det nære forholdet til Carte Blanche har vært betydelig, og resulterte i 14 helaftensverk (1991-2014).  

    Ina mottok kritikerprisen for «Ambra", laget for Carte Blanche og Iceland Dance Company. 

    I tillegg har hun skapt for en rekke internasjonale institusjoner og kompanier.  

    Australian Dance Theatre, CCDC HongKong, Les Ballets de MonteCarlo, Cullbergballet, GøteborgOpera dance,  

    Statstheater München, Dansk Danseteater, Scottish Dancetheatre, Helsinki Dance Company,  

    Oldenburg TanzTheatre, ITDanza, Royal Swedish Ballet. 

    I november 2024, debuterte hun som opera regissør for Buhnen Bern, Sveits. 

live rosenvinge

  • Foto: Neil Nisbet

    Live Rosenvinge tiltrådte som forbundsleder i Norske Dansekunstnere 22.5. 2024 og kom fra jobb som områderektor i Oslo kulturskole. 

    Hun har bred erfaring som danser, pedagog, produsent, og ledelse på regionalt, nasjonalt og internasjonalt nivå. Hun er utdannet danser fra Derby University og Trinity Laban i England, samt innen ledelse fra SEA Quinta i Norge. Hun har erfaring som pedagog på ulike utdanningsnivåer, administrativ leder i Nordens største dansefestival, CODA Oslo International Dance Festival, produsent for fremtredende dansekunstnere, samt ulike styreverv innenfor kulturfeltet og andre bransjer.  

ådne sekkelsten

  • Foto: Kloden teater

    Ådne Sekkelsten, teatersjef på Kloden teater 

    Ådne har bred erfaring fra både den kunstneriske og organisatoriske delen av scenekunstfeltet i Norge. Han har vært involvert i etableringen og utviklingen av flere ulike virksomheter og prosjekter på kunst- og kulturfeltet fra 1980-tallet og frem til i dag. Siden 1998 bygget han opp Scenekunstbruket til å bli den største formidleren av scenekunst for barn og unge i Norge og en sterk faglig aktør innenfor formidling av scenekunst. Scenekunstbruket er også den største formidlingsaktøren for scenekunst i Den kulturelle skolesekken. Han var redaktør for bøkene ”Scenekunsten og de unge” (Vidarforlaget, 2014) og ”Et usedvanlig teater” (1998), utgitt av Norsk amatørteaterråd (Teaterrådet). 

    Sekkelsten etablerte scenekunstfestivalen Showbox i 2005 og var kunstnerisk leder for festivalen frem til 2023. Andre tiltak og initiativ er Unge stemmer i 2012 (ungdom skriver om scenekunst), scenekunstprisen Gulljerven i 2019. Han tok også initiativet til, og etablerte Kloden teater i 2015, der han nå er teatersjef, og leder prosessen med å bygge det permanente teaterhuset i Kabelgata i Oslo. Visjonen for teateret – i tillegg til at det skal være et sted med god profesjonell scenekunst for det unge publikummet og et knutepunkt for scenekunstfeltet – er å skape et sted som har sin tydelige plass i byen og samfunnet for øvrig, og et viktig møtested for de unge der de vil være, oppleve, delta og kan føle et eierskap til. 

KATRINE STRØM/Katma

  • Foto: Martin Eilertsen

    Katrine Strøm er kunstnerisk leder i Katma, et prisvinnende kompani som først og fremst lager forestillinger for barn og unge. Katma spiller i gjennomsnitt ca 200 forestillinger i året på turné over hele landet, og de har for tiden kunstnerskapsstøtte fra Kulturrådet. Katrine er bosatt i Tromsø der hun også er kunstnerisk leder for Lille Hålogaland Teater, Hålogaland Teaters eget barne- og ungdomsteater.  

einar schistad

  • Foto: Kirsti Danielsen/Nøtterøy kulturhus

    Einar M. Schistad har vært kulturhusleder for Nøtterøy Kulturhus i 25 år, og elsker jobben sin! I tillegg til "det tradisjonelle kulturhusprogrammet" (konserter, show, standup, teater++), har Nøtterøy Kulturhus i mer enn 15 år programmert mange internasjonale kompanier - hovedsakelig nysirkus, fysisk teater og dans. De har mottatt fast arrangørstøtte for scenekunst fra Norsk Kulturråd fra 2020-2025, etter mange år med enkeltsøknader på gjestespill. Einar initierte for ca 10 år siden et norsk turnénettverk med 8-10 venues langs kysten av Sør-Norge, så når Nøtterøy Kulturhus henter internasjonale kompanier til Norge, bygger de små turneer. I februar 2025 etablerte de også et nordisk turnénettverk, med 26 partnere (så langt) fra Norge, Finland, Sverige og Danmark. Fokuset med nettverkene er, i tillegg til å utvikle interessen for non-verbal scenekunst både hos arrangører og publikum, å lage bærekraftige turneer og styrke samarbeid mellom arrangører i Norden. Einar sitter også i programrådet til Dansenett Norge. 

TONE TJEMSLAND

  • Tjemsland har utdanning innen musikk og teater. 

    Hun har jobbet 15 år som frilanskunstner, og ledet blant annet Prosjektteateret i 8 år. Har erfaring som produsent, arrangør og prosjektleder i Norge, Norden, Polen og Sør-Afrika og var initiativtaker til kunstneraksjonen Kunstnernes Veiplan. Har jobbet i offentlig forvaltning som saksbehandler for fagfeltet og var ansvarlig for programmet for scenekunst og musikk i Kulturby Bergen 2000.

    Tjemsland har vært direktør i Carte Blanche siden 2008.