Gikk du glipp av vår debatt?

Fredag 29. september arrangerte vi en debatt på Litteraturhuset i Oslo, med den lenge varslede støtteordningen for etablerte kompanier på agendaen. På fredag kommer statsbudsjettet, og vi i Danse- og teatersentrum er spente på hva som står i statsbudsjettet angående veien videre for denne ordningen og når den vil bli implementert.

Arbeidet med denne ordningen for etablerte scenekunstkompanier har vært preget av langvarig og utålmodig venting. Det er seks år siden vi mottok et anmodningsvedtak fra Stortinget som påla regjeringen å løse situasjonen for basiskompaniene som stod uten støtte etter opphøret av ordningen og endringer i Kulturrådets tildelingsstrukturer. Vi mener det fortsatt mangler en ordning for etablerte scenekunstkompanier, noe som er helt nødvendig for å sikre en bærekraftig finansieringsstruktur for det frie feltet, hvor også langsiktige kunstneriske prosjekter og et mangfold av sceniske uttrykk ivaretas.

Mangelen på en støtteordning for det frie feltet blant etablerte aktører er en stor utfordring for bransjen. Denne problemstillingen har blitt omtalt i Klassekampen i forbindelse med statsbudsjettet, der både direktør Hege Knarvik Sande og Ina Christel Johannessen, tidligere kunstnerisk leder i Zero Visibility Corp, har uttalt seg.

Som Ina Christel Johannessen selv sier: – Vi har opptrådt på store scener internasjonalt, hvor det har vært opptil 1000 publikummere hver kveld, og over 70 dansere har vært tilknyttet Zero Visibility Corp. Nå har alt kollapset fordi basisfinansieringen er borte, sier Johannessen.

Les saken her!

Nå må vi få en scenekunstpolitikk som anerkjenner og støtter kompanier som har bevist sitt potensial til å skape bærekraftige kunstneriske virksomheter. Svaret får vi på fredag.

Tusen takk til de tidligere basiskompaniene som deltok i debatten: Jo Strømgren Kompani, Goksøyr & Martens, Traavik.info og zero visibility corp. som snakket saken for alle de tidligere basiskompanier som står uten forutsigbar støtte: winter guests, Goksøyr & Martens, Ingun Bjørnsgaard Prosjekt - Norwegian Contemporary Dance Company, Tori Wrånes, Verk Produksjoner og Cirka Teater.

Takk til engasjerte politikere Tage Pettersen fra Høyre, og Torstein Tvedt Solberg fra Arbeiderpartiet, og god debattledelse av Aslak Bonde og direktør Hege Knarvik Sande.

Takk til nettverket med de 12 kompanier som arbeider for støtteordningen for etablerte: New International Encounter (NIE) (NIE), Cirka Teater, Ferske Scener, Rimfrost produksjoner, Rådstua Teaterhus, Transiteatret-Bergen, Proscen, Det Andre Teatret, Hege Haagenrud, Tigerstadsteatret, VEGA SCENE og Panta Rei Danseteater.

Og, takk til alle andre som deltok fysisk eller fulgte debatten digitalt!