Dramatisk for norsk scenekunsteksport
Starten på 2022 ble ikke slik som vi hadde håpet og forventet. Nok en gang opplever vi en svært usikker situasjon og flere land har innført strenge restriksjoner som også berører kultursektoren. Dette merkes, og særlig for scenekunstnere som virker internasjonalt og som i snart to år ikke har fått kompensasjon for tapte inntekter.
I dag har vi sendt inn høringsinnspill til den nye forskrift om midlertidig kompensasjonsordning for avlyste, stengte eller nedskalerte kulturarrangementer i perioden 1. november 2021 til 28. februar 2022 som følge av covid-19-utbruddet. Det har så langt i kompensasjonsordningene ikke vært tilrettelagt for inntektstap for internasjonal virksomhet, det eksisterer heller ikke ordninger som stimulerer til fremtidig internasjonal aktivitet for scenekunstfeltet, og nok en gang er det internasjonale fokuset fraværende i statens kompensasjonsordninger.
For mange scenekunstkompanier er nettopp den internasjonale virksomheten en avgjørende del av kunstnerøkonomien. Rapporten Kunst i tall, viser i versjonen fra 2020 at norsk scenekunst er kunstfeltet med det største økonomiske tapet som direkte konsekvens av pandemien. Tallene viser en nedgang i samlede inntekter på hele 53 %. Ser vi bare på tall fra utenlandsinntekter er nedgangen på hele 69 %. Sett i lys av reisestøtteordningen som Danse- og teatersentrum forvalter på vegne av UD kan vi rapportere om at i 2020 ble 27 % av prosjektene som mottok tilskudd fra oss avlyst, 34 % ble gjennomført, og 39% av visningene ble utsatt til 2021. Flere av disse er også ytterligere utsatt til 2022, noe vi allerede ser at gjentar seg for prosjekter med tildelinger fra 2021.
Dette betyr at det er mange forestillinger som forhåpentligvis skal vises internasjonalt i årene fremover, men det betyr også at norske scenekunstnere har tapt inntekter i to år på rad som ikke har vært kompensert for. Vi ser nå at det er synkende tall på nye invitasjoner, og færre nye samarbeid som inngås. Det er derfor helt nødvendig at det eksisterer ordninger for å gjenoppbygge den internasjonale eksportvirksomheten for scenekunstfeltet.
Danse- og teatersentrum foreslår at:
1. Det innføres en underskuddsgaranti for visninger internasjonalt. Denne ordningen må ha tilbakevirkende kraft. Slik at de scenekunstkompaniene som opplever avlysning nå - blir kompensert. Det bør settes av en ramme på minst 5 millioner
2. Reisetilskuddsordningen styrkes slik at tilskudd til internasjonale prosjekter kan beholdes selv hvis eventuelle restriksjoner fører til avlysninger eller nedskaleringer
3. Det opprettes en tilskuddsordning for gjenoppbygning av den internasjonale eksportvirksomheten for norsk scenekunstfelt, som har til hensikt å reetablere kontakter og stimulere til fremtidig økt aktivitet. Tilskuddsordningen bør har en ramme på 5 millioner årlig, og bør være en ordning som varer i både 2022 og 2023.