Det internasjonale Fossearkivet

Forskning: Fosse og Sceneweb

For ett år siden startet Nasjonalbiblioteket å registrere alle teaterproduksjoner basert på Jon Fosse sine litterære verk i inn- og utland siden den første urpremieren i 1994. Nå er alle produksjoner vi har kjennskap til registrert i Sceneweb!

Fotograf: Tom A. Kolstad @ Det Norske Teatret 2019

Fotograf: Tom A. Kolstad © Det Norske Teatret 2019

Alle teaterproduksjoner basert på Jon Fosse sine litterære verk i inn- og utland, som vi har kjennskap til, siden den første urpremieren i 1994, Aldri skal vi skiljast på Den Nationale Scene, er nå registrert i Sceneweb. Det er seksjonsleder Jens-Morten Hanssen ved Nasjonalbiblioteket som er prosjektleder for dette arbeidet, og Einar Dahl har utført registreringen på oppdrag fra Nasjonalbiblioteket. Hanssen har startet arbeidet med å analysere datasettet fra Sceneweb knyttet til Fosse-produksjonene. Han går kvantitativt til verks og fokuserer i første omgang på geografisk spredning, tidslinjer (produksjoner fordelt på år), sosiale nettverk (hvilke kunstnere og oversettere har vært sentrale), organisatoriske nettverk (hvilke teatre og festivaler har vært sentrale), og hvilke typer litterære sjangere som har vært grunnlaget for produksjonene.

Datasettet gir nye innsikter om Jon Fosses dramatikersuksess, og noen av disse legger Hanssen frem i en artikkel som er publisert i siste utgave Norsk Shakespearetidssrkift (nr. 2-3 2022). Dette arbeidet vil han også presentere på vårt seminar Digital humanities in theatre studies 30. september 2022.

Nasjonalbiblioteket og Sceneweb er opptatt av å stimulere til forskning og legge til rette for at teatervitere, litteraturvitere og andre forskere skal kunne analysere norsk og internasjonal scenekunst. Arbeidet med Fosse-arkivet er ett ledd i dette samarbeidet.


*Forsiden til siste utgave av Norsk Shakspeare tidsskrift, nr 2-3, 2022.