Et livskraftig scenekunstfelt

Danse- og Teatersentrum, som et nasjonalt kompetansesenter for scenekunst, bidrar til utvikling og forståelse av scenekunstfeltet ved å løfte kunnskap og erfaring fra scenekunstfeltet opp på et allment og politisk nivå. Vår visjon er et livskraftig scenekunstfelt. Her kommer våre refleksjoner vedrørende Stortingsmelding 22 "Kunstnerkår".


Til Stortingspolitikere i Familie- og kulturkomiteen,

Vi er glade for at Regjeringens innsats for å forbedre kunstneres vilkår, men vi uttrykker også bekymring for meldingens aktualitet i den virkelige situasjonen i scenekunstfeltet.

Kunstnerøkonomien for norske scenekunstnere eksisterer i et komplekst økosystem mellom scenekunstinstitusjoner og ikke-institusjonelle scenekunstkompanier. Økonomien for en enkeltstående scenekunstnere består ofte av ulike støtteordninger og avhengighet av ulike arbeidsgivere. Det er derfor avgjørende å styrke økonomien til både scenekunstinstitusjonene og det frie feltet. Vi er svært tilfredse med at Regjeringen etablerer støtteordningen for etablerte kompanier i statsbudsjettet for 2024, noe som vil bidra til å styrke infrastrukturen og skape arbeidsplasser i det frie scenekunstfeltet.

En betydelig bekymring for scenekunstfeltet er mangel på visningssteder for fri scenekunst i Norge. Dette begrenser ikke bare kunstnernes inntektsmuligheter, men tvinger dem også inn i en ubalansert produksjonsøkonomi fremfor også å ha inntekter gjennom formidling og distribusjon. Det er et stort tap for publikum i Norge og dårlig samfunnsøkonomi at vi ikke har flere formidlingsarenaer for fri scenekunst. Vi ser et behov for en nasjonal politikk som kan fremme flere visninger av fri scenekunst i Norge og internasjonalt. Det nasjonale underskuddet på visningssteder understreker betydningen av det internasjonale markedet for en bærekraftig kunstnerøkonomi.

Norwegian Arts Abroad (NAA), som Danse- og teatersentrum er en del av, spiller en vesentlig rolle som en del av regjeringens virkemiddelapparat for å fremme norsk kunst og kultur internasjonalt. Vi er glade for at meldingen signaliserer en samlet og spisset satsning mellom Kultur- og likestillingsdepartementet og Utenriksdepartementet. NAA-organisasjonene må styrkes i denne forbindelse.

Pandemien har påvirket scenekunstfeltet betydelig, men innsatsen fra regjeringen for å gjenopprette internasjonale kontakter viser lovende tegn, med etterspørselen internasjonalt nærmer seg nivået fra 2019. Vi trenger en fortsatt satsning og vi mener den satsningen må gi mulighet for bærekraftig turnévirksomhet. Vi oppfordrer til etablering av en støtteordning i statsbudsjettet for 2025 rettet mot bærekraftig turnévirksomhet.

Til tross for Regjeringens innsats for å utvikle kunstpolitikk gjennom meldingen, oppfordrer Danse- og teatersentrum til en ny Stortingsmelding om scenekunst som følge av Kunstnerkår. Dette for å bedre adressere feltets behov og fremme konkrete politiske tiltak som feltet kan samles om.


Hege Knarvik Sande

Direktør



Foto: Lillian Hjellum