Ny strategiperiode for et livskraftig scenekunstfelt!

Danse- og teatersentrum spisser både mandat og strategi, men kjernen i organisasjonen står ved lag: Vi jobber fortsatt iherdig for et livskraftig scenekunstfelt!

I vår nye strategi setter vi oss som mål å bevare og utvikle et scenekunstfelt som er livskraftig og bærekraftig, og som har solide rammevilkår og strukturer for hele feltet. Vi skal bidra til et offentlig og levende ordskifte om scenekunst, tuftet på kompetanse og kunnskap. Vi skal støtte opp om bærekraftige forhold i bransjen, både hva angår miljø, sosiale forhold og forretningsetiske strukturer.

 

Bakgrunn og historikk for strategiarbeidet

Siden 1978 har vi fremmet og styrket norsk scenekunst nasjonalt og internasjonalt – fra medlemsorganisasjon til stiftelse og virkemiddelapparat for myndighetene. Danse- og teatersentrum har en lang og viktig historie for scenekunstfeltet. Hele veien har vår styrke vært at vi ser hele feltet under ett, både når det kommer til uttrykksform og organisering. Dette bærer vi med oss i vår nye strategi.

I 1978 ble Danse- og teatersentrum opprettet som en medlemsorganisasjon for det frie scenekunstfeltet. Vårt arbeid har vært vesentlig for å bygge ut infrastrukturer, i all hovedsak for det frie feltet. Vi sto i bresjen for å utvikle gode støtteordninger i det som den gangen het Kulturrådet, vi etablerte visningsstedet Black Box teater, vi bygget opp Scenekunstbruket, og vi igangsatte arbeidet med å dokumentere og formidle den norske scenekunstarven gjennom det digitale arkivet Sceneweb. Å se utover egne landegrenser er vesentlig for økonomien i det frie kunstfeltet, og organisasjonen så behov for å skape større muligheter for formidling av fri scenekunst. På 2000-tallet fikk vi mandat til å bli myndighetenes virkemiddelapparat for å fremme norsk scenekunst internasjonalt. Arbeidet bar frukter, og det nye ansvaret medførte strukturendringer: Danse- og teatersentrum gikk fra å være medlemsorganisasjon til en stiftelse. Nå var organisasjonen selv en viktig del av strukturene vi hadde bidratt til å etablere for det frie scenekunstfeltet.


Tydelige signaler fra nettverket – styrket mandat og spisset identitet

For den nye strategiperioden 2023-2026 har vi tydeliggjort vårt mandat, og vi vil i løpet av neste strategiperiode arbeide for å spisse og tydeliggjøre vår identitet. Vi skal være transparente, vi skal være tydelige, vi skal bygge videre på vår historie og på engasjementet og drivkraften i organisasjonen og tre inn i en ny tid. Endringene er gjort på bakgrunn av en undersøkelse blant vårt nettverk, der resultatene var tydelige: Organisasjonens arbeid blir oppfattet som svært viktige for feltet, og vi burde styrke vårt mandat. Samtidig kom det frem at organisasjonens identitet var uklar. Overgangen fra å være en medlemsorganisasjon til å bli en stiftelse har vært utydelig, og det eksisterer forventinger til organisasjonen som vi ikke kan møte som stiftelse.  

Med et styrket mandat og en spisset identitet skal Danse- og teatersentrum være en kompetanseorganisasjon som løfter og fremmer profesjonell scenekunst nasjonalt og internasjonalt. Vi skal skape og dele kunnskap, kompetanse og nettverk for å bidra til et livskraftig norsk scenekunstfelt.

Dette gjør vi ved å:

·      Løfte og fremme norsk scenekunst på den nasjonale og internasjonale arena

·      bevare, formidle og utvikle kunnskap om scenekunst og det norske feltets historie og arv

·      bygge sterke fagfelt gjennom kompetanseutvikling og synliggjøre feltet i samfunnet som helhet

 

Kjernemål for perioden: en tydelig identitet, et levende offentlig ordskifte, bærekraftige strukturer

Det frie scenekunstfeltet utgjør organisasjonens DNA, men med våre kjerneoppgaver er organisasjonen viktig for feltet som helhet. Vi mener at scenekunstfeltet står sterkest samlet i all sin bredde, dette innebærer både frie aktører og større institusjoner. I neste periode vil vi derfor utforske hvordan Danse- og teatersentrum kan bistå scenekunstfeltet som helhet. Samtidig skal det frie feltet fortsette å være sentralt i og for vårt arbeid. Vår visjon er et livskraftig scenekunstfelt. For å oppnå målet om et scenekunstfelt som er levedyktig, pulserende, fremtidsrettet og aktiv, må vi jobbe for å styrke svake strukturer og bidra til utvikling og å bygge sterke muskler. Dette angår særlig det frie feltet, som er vesentlig for scenekunstfeltet, både som arbeidsplass, og ikke minst når det kommer til det kunstneriske: Det frie feltet står for en stor del av kunstformens utvikling, både estetisk og konseptuelt.  

Et levende, offentlig ordskifte er vesentlig for å skape og opprettholde et livskraftig scenekunstfelt. Danse- og teatersentrum skal delta aktivt i samtalen om scenekunst. Vi skal synliggjøre behov og bidra med kompetanse ovenfor myndighetene og samfunnet som helhet. Organisasjonen representerer ikke enkeltkunstnere. Hvem som skal ta ansvar for interessepolitikken for scenekunstkompaniene er et viktig og betimelig spørsmål. For tiden er det ingen som har denne oppgaven, og vi mener sektoren svekkes som en følge av dette. Vi ønsker å sette denne problemstillingen på agendaen i den kommende strategiperioden.

Et livskraftig scenekunstfelt må være bærekraftig, og i neste periode skal vi sette fokus på bærekraft hva angår både miljø, sosiale forhold og forretningsetiske forhold. Vi trenger et scenekunstfelt som er åpent og transparent. I kommende strategiperiode skal vi gå i dialog med våre datterselskap for å diskutere og undersøke om tiden trenger nye eierforhold og -struktur som styrker uavhengigheten i sektoren.

Strategiprosessen starter til høsten.

Dersom du har spørsmål vedr. strategien, ta kontakt med direktør Hege K. Sande.