Saken er oppdatert 13.11.2024.
Før jul i 2023 fikk PAHN den gode nyheten at vi er tildelt prosjektmidler til arkivinnovasjon fra Arkivverket. Dette er midler som går til prosjekter som tester og vurderer nye måter å håndtere arkivutfordringer på, enten ved ny metodikk, nye veiledninger, nye verktøy eller nye blikk på arkivformidling.
Vårt prosjekt er et linket-data prosjekt. Vi skal teste metoder for å koble kulturaktørers repertoardatabaser til Scenewebdatabasen. Målet er en effektivisering av innsamling av metadata og et mer oppdatert arkiv. Effektiviseringen ligger i både den automatiske importen av metadata som sådan, og i at kulturaktørene selv produserer metadata. Ved at arkivsektoren drar nytte av kultursektorens egne digitale arkiv på denne måten, kan vi unngå en betraktelig mengde dobbeltarbeid knyttet til både innsamling og produksjon av metadata til scenekunstarkiv. Sceneweb benyttes blant annet som forskningsverktøy og med dette prosjektet vil vi kunne tilby bedre datasett til forskning.
I produksjon per d.d. er Scenekunst.no, Riksteatret, Teater Innlandet , Turnéteatret i Trøndelag og Teater Ibsen. Vi arbeider nå med å koble deres databaser til Scenewebdatabasen slik at vi i fremtiden fortløpende importerer metadata fra dem.
Vi ønsker å rette en stor takk til Riksteatret, Teater Innlandet, Teater Ibsen, Turnéteatret i Trøndelag og Scenekunst.no for deres velvillighet i dette samarbeidet!
***
PAHN har tidligere importert 4 repertoardatabaser ved engangsdumper til Scenewebdatabasen: Oslo Nye Teater (i 2011), Trøndelag Teater (i 2014), Den Nationale Scene (i 2016) og Danse- og teatersentrum (i 2010) sine repertoardatabaser. PAHN har også siden 2013 hatt én løpende import av en database koblet til oss. Dette var en premieredatabase eid av Norsk teater- og orkesterforening. Denne ble avviklet sommeren 2023.
Foto fra Riksteatret og Jo Strømgren Kompanis produksjon Gorri-Gorri (2000). Fotograf: Knut Bry © Riksteatret