Residens i residensen

Utlysning av Berlin-stipend «Residens i Residensen» 2023

Med programmet tilbys også i 2023 flere korte residensopphold i Tysklands hovedstad med sine mange universiteter, tenketanker, konsertsteder, litteraturinstitusjoner, museer og gallerier samt «biotoper» av kolleger og diskurser tilknyttet disse.

Stipendets omfang:

«Residens i residensen» innebærer gratis losji i gjestebolig som tilhører ambassadens residens samt støtte til reisekostnader og et stipend for utgifter i Tyskland (se under). Utover dette inviterer ambassaden i anledning oppholdet stipendmottaker og utvalgte relevante kontakter til et nettverksmøte i løpet av oppholdet. Slik markeres oppholdet og Norges bidrag til Tysklands forskningsmiljø og kulturscene, og viktige kontakter etableres. Stipendmottaker oppfordres til å kort presentere sitt arbeid og formål med Tysklandsbesøket under dette arrangementet.

Ambassaden refunderer reisekostnader Norge-Berlin t/r med opptil 5000 NOK og tildeler stipend tilsvarende 900 NOK per dag. Stipendiet er ment å dekke utgifter til mat, lokal transport, inngang til konferanser, museer etc. . Det utbetales ikke stipend for selve reisedagene. Ankomst og avreise skal skjer på en ukedag.

Det er mulig for partner og/eller barn å bo sammen med stipendmottaker under oppholdet i Berlin. Ønske om dette skrives inn i søknaden. Ytterligere støtte utover fri bolig tilstås ikke for medfølgende.

Søknaden skal inneholde:

  • CV

  • Beskrivelse av et pågående eller planlagt prosjekt som et opphold i Berlin vil bidra til. Det skal også tilføyes en liste over møter/besøk søkeren planlegger for oppholdet. Planen bør gi rom for å sette opp spontane møter med nye kontakter som etableres under arrangement i residensen eller under selve oppholdet. Prosjektbeskrivelse skal ikke være lenger enn 3500 tegn inkludert mellomrom.

  • Skriftlig referanse fra overordnede, samarbeidspartner eller liknende som støtter oppholdet.

  • Budsjettforslag.

«Residens i Residensen» er et stipendprogram etablert i 2022 av Norges ambassade i Berlin og retter seg mot forskere fra alle fag, kuratorer og kunstnere m.fl. . Oppholdets varighet kan være mellom fem og 15 dager. Det kan nå søkes løpende for opphold som avsluttes senest 1. desember 2023. Kandidater må være norske statsborgere eller bo i Norge. Søknaden skal sendes inn digitalt som et pdf-dokument til emb.berlin@mfa.no, med kopi til clemens.bomsdorf@mfa.no Spørsmål til programmet kan også rettes til begge adresser.

Søknad tas imot løpende, men skal sendes inn senest seks uker før stipendieoppholdet er tenkt å starte. Det bestemmes løpende over tildelinger. Innen søknaden sendes, anbefales det å kontakte ambassaden om ønsket periode er fortsatt ledig.