Scenekunstkritikkens forhold i Europa

Tolv norske kunst- og kulturaktører ble i 2020 involvert i samarbeidsprosjekter innen kunstkritikk i Tsjekkia. Danse- og teatersentrum har vært partner i kritikersamarbeidet i EØS-prosjektet: Dance and Performing Arts Criticism in Europe.



Dance and Performing Arts Criticism in Europe

Sammen med den tsjekkiske partneren Taneční aktuality og de norske scenekunstkritikerne Anette Therese Pettersen og Hild Borchgrevink ble Danse - og teatersentrum tildelt støtte for felles samarbeid for utvikling av kunst- og kulturkritikk på tvers av landegrensene. Dette samarbeidsprosjektet er to-årig og har fått navnet Dance and Performing Arts Criticism in Europe. Målet med dette prosjektet er å bygge nettverk og styrke danse- og scenekunstkritikken i Europa. Målet er å bidra til å utvikle større kunnskap rundt kritikerens arbeidssituasjon og etablere kontaktflater der scenekunstkritikere kan utveksle erfaringer og kompetanse på tvers av sjanger og landegrenser.

Ettersom det norsk - tjsekkiske kritikersamarbeidet hadde startskudd midt under pandemien, har prosjektet naturlig nok vært preget av det. I 2021 ble det derfor gjennomført digitale samtaler og workshops. Der vi heldigvis i 2022 har kunnet gjennomføre fysiske møter, som panelsamtale om scenekunstkritikeres arbeidsvilkår i Europa, under Czech Dance Platform i Praha i april 2022.

Reflections on the Dance Writing: Lucie Hayashi, Anette Therese Pettersen, Hild Borchgrevink, Petra Dotlačilová, Emily May, Sanjoy Roy. Photo: Michal Hančovský.

I juli var det også mulig å reise og samtidsdansfestivalen KoresponDance i Žďár nad Sázavou gikk av stabelen. Der fikk vi også gjennomført open call og workshopen: Write/Move med kritikere fra flere land. Siste del av Dance and Performing Arts Criticism in Europe gjennomføres under Oktoberdans i Bergen 20-24. oktober 2022, der Danse - og teatersentrum sammen med Taneční aktuality og Anette Therese Pettersen og Hild Borchgrevink vil holde workshop og samtale under festivalen for igjen å belyse kritikerens rolle og praksis i dagens scenekunstfelt.

Workshop: Write / Move under KoresponDance i Žďár nad Sázavou, juli 2022.

Ønsker du som kritiker å utvikle din praksis og møte andre scenekunstkritikere fra hele Europa, under Oktoberdans i Bergen? Da finner du open call til workshopen finner du her og ytterligere informasjon om samarbeidet her.


Danse- og teatersentrums produsent i prosjektet har vært Geir Lindahl som sier følgende om prosjektet så langt:

Det har vært veldig givende å kunne knytte internasjonale kritikere sammen gjennom prosjektet. Prosjektet har ikke bare vært kompetanseheving for tsjekkisk partner, men fungert som et utrolig nyttig nettverk hvor flere aktører med interesse og ønske om at det skal skrives mer om scenekunst har kunne knyttet kontakt.