SCENEWEB SOM RESEARCHVERKTØY

Databasen som researchverktøy for å skrive teaterhistorie

Sceneweb er et arkiv og en database. Vi som arbeider med Sceneweb-arkivet bruker mye tid på å registrere arkivmateriale og metadata i databasen. Hvorfor gjør vi det? – For at dere skal kunne finne så mye som mulig informasjon om hva som er produsert og vist av scenekunst i Norge. Det å lett kunne finne f.eks. en oversikt over repertoaret på Black Box teater gjennom tidende, har stor verdi for en som ønsker å bedrive research på historien til fri scenekunst.  

Vi registrerer f.eks. en gruppes turnéer, både i Norge og internasjonalt. Dette forteller oss noe om den geografiske spredningen av norsk scenekunst. Noe som er verdifullt både for historiefortellingen og statistikk, statistikken benyttes både i forskning og i politisk arbeid.  

Fotografi fra Cirka Teater og Turnéteatret i Trøndelags produksjon Garage (2017).  På bildet: Paal Viken Bakke og Gilles Berger. Fotograf: Lars Opstad. © Cirka Teater.

Vi kan også få en oversikt over en kunstners påvirkning på utviklingen av scenekunsten.  F.eks. kan vi lese ut noe om hvordan skuespillerne i Studioteatret har påvirket utvikling av norsk teaterkunst. Dette får vi ved å følge en av kunstnerne i denne gruppen sin karriere fra teater til teater. Vi kan også undersøke hvilke internasjonale gjestespill som har besøkt Norge, sammen med hvor i utlandet norske kunstnere har reist, og med det materialet kan vi si noe om hvilke internasjonale kunstnere og strømninger som har påvirket norsk scenekunst. 

Dataene som kan fortelle oss disse tingene kan vi lese ut av databasen, ved enkle søk eller mer avanserte rapporter. Når slike store datasett er startpunktet for analysen, går vi kvantitativt til verks. Vi beveger altså oss bort fra detaljanalyser og forestillingsanalyser som er kjente metoder i teatervitenskapen. Ved å ta dette fugleperspektivet kan vi se det store bildet og få øye på mønstre vi ikke kan oppdage ved andre analysemetoder. 

Men det fordrer at informasjonen er registrert i databasen, og da kommer vi tilbake til viktigheten av å registrere. Og ikke er det bare viktig å registrere, men det er viktig at registreringen er korrekt – og da er det et sentralt poeng at de som arbeider med registrering er fagpersoner som kjenner feltet de arkiverer. Derfor er det kun opplærte fagpersoner som får tilgang til å registrere materiale i Scenewebdatabasen. 

Om du har lyst til å ta en titt på databasen så kan du få en såkalt forskertilgang. Da får du tilgang til backend (baksiden av arkivet) uten å kunne redigere. Du vil da også kunne se på og lese dokumenter vi ikke har tillatelse til å publisere på frontend (den vanlige forsiden).