Løsningen på økt kultureksport

- NAA er en del av virkemiddelapparatet for å nå målsettingen om å øke norsk eksport med 50% innen 2030.

PAHN er en av syv kunstfaglige organisasjoner med særlig ansvar for internasjonal promotering og kultursamarbeid, som inngår i nettverksamarbeidet Norwegian Arts Abroad (NAA) med Music Norway, Office For Contemporary Art (OCA), NORLA, Norwegian Crafts, DOGA, og Norsk Filminstitutt (NFI). Sammen har nå NAA-nettverket tatt initiativ til et felles tverrkunstnerisk kompetanseprogram som skal styrke mulighetene for norske kunstnere internasjonalt. Nordting ved Amund Sjølie Sveen og Inger-Marie Lupton, er våre scenekunstner/produsent-duo inn i programmet. 

I dag deltok direktør Hege Knarvik Sande på møte med NAA-nettverket med Kulturdepartementet og statssekretær Odin Adelsten Aunan Bohmann. I møtet i dag var PAHN tydelig på at den pågående pandemien de siste årene har rammet scenekunstfeltet hardt. Finansieringen av det frie scenekunstfeltet har en skjør struktur og er basert på en lappeteppeøkonomi, hvor man er avhengig av flere finansieringskilder og samarbeidspartnere – og det internasjonale markedet er særlig viktig for scenekunstnere i det frie feltet, ved at de turnerer mest internasjonalt. Det er vesentlig nå å få opp igjen aktiviteten internasjonalt for å styrke kunstnerøkonomien nasjonalt. Dette blir PAHNs hovedprioritering i 2022, og dette skal vi ikke bare gjøre alene, men i nært samarbeid med de andre organisasjonene i NAA. Vårt felles arbeid baserer seg på tre pilarer: kompetanse, kapital og nettverk

PAHNs deltaker i kompetanseprogrammet er Nordting v/ Amund Sjølie Sveen. Foto: Øyvind Arvola

NAA står sammen om at det er et behov for en koordinert satsning fra regjeringen mellom Nærings-, Utenriks- og Kultur- og likestillingsdepartementet. Det ble uttrykt i møtet at det ligger et uforløst potensiale i NAA-nettverket som er operativt og tett på bransjen. 

Det var også tydelig fra et samla nettverk at det vil være ekstra viktig nå fremover å legge inn ressurser i gjenoppbyggingsfasen, for internasjonal eksport. Dette gjelder de etablerte tilskuddsordningene vi forvalter, blant annet på vegne av UD som tilfaller utøverne av fagene direkte. Men det er også nødvendig med ekstra midler på det prosjektbaserte arbeidet som NAA driver på vegne av bransjene og utøverne. NAAs nærhet og kjennskap til bransjene bidrar til en treffsikker bruk av midlene og øker eksportinntektene og internasjonale samarbeid. 

PAHN sin hovedvirksomhet i 2022 kommer til å fokusere på å gjenoppbygge internasjonale relasjoner og nettverk etter en lang periode med stillstand i det internasjonale markedet.