3. Utgivelse Aurora Records og Sceneweb

Aurora Records presenterer Forandring av komponistene Dagfinn Koch og Terje Winther - elektronisk musikk til en ballett fra 1985 som ble laget av studenter fra Norges musikkhøgskole, Statens balletthøgskole og Statens kunstakademi. Forandring ble urfremført på REKA teateret i Aker Mekaniske Verksteds industrilokaler i Oslo 30. oktober 1985. Utgivelsen er tredje del av et pilotsamarbeid mellom Aurora Records og Sceneweb, som utforsker nye måter å bevare, dokumentere og formidle musikk skapt til scenekunstproduksjoner i det frie feltet i Norge.

Lytt til musikken HER!

Om verket

Ballettforestillingen Forandring ble laget av studenter fra Norges musikkhøgskole (Dagfinn Koch og Terje Winther), Statens balletthøgskole (Anderz Døving med dansere) og Statens kunstakademi (Yngve Næsheim og Nico Widerberg) i 1985. Forestillingen ble vist på REKA teateret, som lå i Aker Mekaniske Verksteds nedlagte industrilokaler i Dokkveien 1 - som i dag er Aker Brygge. Komponistene arbeidet med musikken i flere måneder og benyttet seg av synthesizere, trommemaskiner, tape loops og åttespors båndmaskin. Med tilgang på en svært enkel sequencer og uten sampler, måtte mye spilles inn og klippes for hånd.

Musikalsk er det et tidsbilde, der vi kombinerer post-Darmstadt EA-musikk med fundert kommersiell musikk. Vi lyttet blant annet mye til Peter Gabriel, Eurythmics og Propaganda. Vi mener det er viktig å få gitt ut musikken til balletten, da det også sier noe om hvor mye større motstand det var i å realisere denne form for prosjekt da enn nå. Ja, at ting tar tid, og begrensningene fører til andre valg

- Terje Winter, Dagfinn Koch

Her kan du lese om komponistenes arbeidsmetoder.

«Instrumentene vi jobber med akkurat her er Moog multimoog synthesizer, Roland JX-3P synthesizer, Roland MSQ-100 sequencer, Roland TR-909 trommemaskin, pluss noen miksere og forsterkere. Dagfinn har på de berømte Float hodetelefonene.» På bildet: Terje Winther og Dagfinn Koch. Fotograf: Line Winther

Tittel: Forandring
Komponist: Dagfinn Koch, Terje Winther

Sporliste:
1. Preludie (6:36)
2. Fremkalling part 1 – 5 (5:26) 3. «You got what I want» (0:52) 4. Unison dans (1:18)
5. Oppløsning (2:46)
6. Sug (2:01)
7. Nedroing (2:07)
8. Faunedans part 1 – 5 (7:49) 9. Skyggedans (5:18)
10. Dødsmarsj (3:30)
11. Kontaktscene (2:19)
12. Sluttdans (8:22)
13. Oppløsning (2:44)
Total spilletid 51:14

Katalognr: ACD5117
ISRC: NOLFA2403010-130
EAN: 7090057990259
Design: Blunderbuss
Innspillingsår: 1985
Plateselskap: Aurora Records Produsent: Dagfinn Koch, Terje Winther Tekniker: Audun Strype

Lytt til musikken HER!

Utgivelsen er en del av et  pilotprosjekt om bevaring, dokumentasjon og formidling av musikk skapt til scenekunstproduksjoner i det frie feltet i Norge, som Aurora Records gjør i samarbeid med Sceneweb. Med dette ønsker vi å utforske hvordan gjøre scenekunstmusikk tilgjengelig digitalt på en måte som ivaretar lydkvalitet og opphavsrett, og hvor dokumentasjonen i Sceneweb kan synliggjøre den sceniske sammenhengen musikken ble laget til. Pilotprosjektet springer ut av behov i feltet for gode løsninger for å presentere både eldre og nyere musikk skrevet til scenekunstproduksjoner med både kunstnerisk og historisk verdi.

Om komponistene

Terje Winther (f. 1963) fra Nesodden utenfor Oslo har sin bakgrunn fra gråsonen mellom moderne kunstmusikk og eksperimentell rock. Han er cand. mag. fra Norges Musikkhøgskole etter komposisjonsstudier med Olav Anton Thommessen og dirigentstudier med Karsten Andersen. I tillegg har han astronomistudier fra Universitetet i Oslo. Han har arbeidet med musikk både som arrangør og komponist i ulike amatør- og profesjonelle sammenhenger. Winther er tidligere tidligere medlem og leder av Ny Musikks Komponistgruppe. Alle hans verk er registrert hos TONO, og kan sees og høres på Nasjonalbiblioteket Noter (NB Noter). Winther har i over 20 år vært aktiv i analog-synth bandet WintherStormer.

Dagfinn Koch (f. 1964) har studert komposisjon ved Norges Musikkhøgskole og Hochschule der Künste Berlin. Han ble tatt opp som medlem i Norsk komponistforening i 1991. Han har mottatt en rekke stipender. Han har vært freelancer siden 1994, og har skrevet musikk for orkester, kammer- og teatermusikk, opera, ballett og installasjoner. I tillegg har han arbeidet som arrangør for pop- og rockartister. Dagfinn Koch er opptatt av å kunne bevege seg i ulike stilistiske retninger. Denne erfaringen har nå utviklet seg til en metode som han kaller Translucense, en metode som bygger på etterkrigsmodernismens teknikker kombinert med en ideomatisk skrivemåte. Koch er også en del av kunst-pop prosjektet Pretty Mellow.

Coverbilde av musikkutgivelsen Forandring (2024) av Dagfinn Koch og Terje Winther. Foto fra Andanse-kompaniets produksjon Forandring (1985). Designeren av coveret: Anette L'Orange fra Blunderbuss.

Tidligere utgivelser i dette pilotprosjektet:

•       Lov…? (1980) av Åsmund Feidje. Releasedato 18. mars 2024. Lytt til musikken her. Les mer om utgivelsen her. 

•       Dark Dynamite (2022) av Camilla Vatne Barratt-Due. Releasedato 22. mars 2024. Lytt til musikken her. Les mer om utgivelsen her. 

Kontaktperson Aurora Records:

Yumi Murakami
Prosjektleder / Label Manager
Mail: yumi@aurorarecords.no
Tel + 47 45034700
www.aurorarecords.no 

Fotografiet i header er coverbildet av musikk-utgivelsen Forandring (2024) av Dagfinn Koch og Terje Winther. Foto fra Andanse-kompaniets produksjon Forandring (1985). Designeren av coveret: Anette L'Orange fra Blunderbuss.