Vellykket seminar om historiefortelling og digitalisering

Over to år har Erasmus +-prosjektet Digital Leap gitt profesjonelle scenekunstaktører mer kunnskap om digitale verktøy og scenekunst. Den 11. og 12. arrangerte Danse- og teatersentrum seminar om historiefortelling og digitalisering for å dele av kunnskapen og erfaringen vi har fått gjennom å delta i programmet.

Behov for kunnskap om digital scenekunstformidling

Digital Leap oppsto som en direkte konsekvens av pandemien og nedstengningen, da det ikke lenger var mulig å fremføre scenekunst for et fysisk publikum. Skulle kunstnere vise verkene sine, måtte scenekunsten flyttes over til digitale plattformer. I denne brå overgangen, det «digitale hoppet», kom behovet for mer kunnskap og kompetanse om digitale verktøy i møtet med scenekunsten, for en dag. Behovene var knyttet både til produksjonsleddet, selve opplevelsen av kunsten og formidlingen.

Gjennom to år har Digital Leap tatt for seg det digitale feltet og scenekunsten, i en rekke fysiske møter og seminarer mellom norske og internasjonale scenekunstnere.

Veien videre for digital formidling av scenekunst

Pandemien er heldigvis over, men det digitale vinduet er åpnet på vidt gap. Digitale formidlingsplattformer gir kunstnere unike muligheter til å formidle scenekunst til et publikum som ikke har mulighet til å komme seg på tradisjonelle visninger. Samtidig er det mange utfordringer knyttet til å formidle en fysisk kunstform på digitale plattformer.

På seminaret delte en rekke aktører av erfaringene og kunnskapen som er bygget gjennom prosjektet. Gjennom foredrag, presentasjon av verktøy som er utarbeidet i samarbeid med våre samarbeidspartnere, ble digitale muligheter og løsninger presentert. Seminaret ga også innblikk i sentrale kunstnerskap som bruker digitale verktøy aktivt i sin kunst.

Den digitale verden blir stadig en større del av våre liv – kunsten er intet unntak. Derfor mener DTS at det er viktig å få et overblikk over hva pandemien lærte oss om digital formidling av scenekunst, og at vi tar denne kunnskapen med oss videre og videreutvikler den. Slik kan vi nå et større publikum, også dem som ikke får oppleve scenekunst til vanlig av forskjellig type årsaker. Samtidig vil økt kunnskap og deling av erfaringer gjøre oss oppmerksom på fallgruver og andre problemstillinger som kan oppstå gjennom en ukritisk formidling av et fysisk format i en digital verden.  

Her kan du lære mer om prosjektet og få tilgang på verktøy, erfaringer og informasjon.

Les mer om prosjektet her.

Foto av dr. Alison Norrington.

Foto av Gluk Media.