Lenge har kultursektoren ønsket og etterspurt en kulturlov som er så sterk og tydelig at den blir et reelt styringsverktøy og et grunnlag for å utvikle kulturpolitikk i kommunal, regional og nasjonal forvaltning. Danse- og teatersentrum ønsker en kulturpolitikk som aktivt anerkjenner kunst og kultur som ytringer i samfunnet, og som tilrettelegger for et fritt og uavhengig kulturliv, en kulturpolitikk som er sikret ved lov uavhengig av hvilken vei den politiske vinden måtte blåse. Vi ønsker oss en nasjonal kulturpolitikk hvor alle forvaltningsområdene tar sitt delte ansvar for kulturlivet lokalt, regional og nasjonalt.
For scenekunstfeltet er det lite bevisst tenkning rundt et slikt felles ansvar. Det er i stor grad de nasjonale myndighetene som tar ansvar for utviklingen av scenekunstpolitikken, og vi etterspør mer aktive fylker og kommuner som kan styrke regionale og lokale scenekunstaktører. Vi trenger derfor en kulturlov som tydeliggjør ansvaret i alle forvaltningsledd, og et lovverk som er et reelt styringsverktøy for kultur som politikkområde. Vi trenger også aktive kulturpolitikere som er engasjerte i og bevisste om kulturlivet i sine valgkretser, og at kulturfaglig kunnskap er grunnlaget for å forvalte kulturlivet, på alle forvaltningsnivåer.
Slik lovforslaget til en ny kulturlov fremstår nå, er det på god vei til disse målene, ved å styrke formålsbestemmelsene i henhold til infrastrukturkravet i Grunnloven og lovfesting av armlengdes avstand-prinsippet, og styrking av kommunal planlegging. Kultur- og likestillingsdepartementet kunne gått lengre på flere punkter, for eksempel gjennom å lovfeste en egen kulturplan for alle kommuner. Vi mener også at det er behov for mer forskning på hvordan armlengdes avstand-prinsippet blir forstått og forvaltet. Derfor etterspør vi mer forskning som en del av implementeringen av loven, samt en veileder til loven som styrker forståelsen og forpliktelsen som ligger i lovformuleringene. Dette inkluderer spørsmål som: Hva legger man i relevant kulturfaglig kompetanse, og hva betyr å tilrettelegge for et bredt spekter av kulturvirksomhet? Et bredt spekter av kulturvirksomhet innebærer et mangfold av kunst- og kulturuttrykk, dette må gjenspeiles i forvaltningen. DTS er en organisasjon som har som formål å fremme norsk scenekunst, og vi anser derfor scenekunst som en helt sentral del av formålet til loven.
Dette er Danse- og teatersentrum sine tilbakemeldinger.
Med hilsen
Hege Knarvik Sande
Direktør