BEVAR TEATERVITENSKAP!  

Vi er veldig bekymret for utviklingen av Teatervitenskap ved Universitet i Bergen. I den nye bemanningsplanen til Humanistisk fakultet reduseres to av tre vitenskapelige stillinger i teatervitenskap, noe som i praksis vil innebære en nedleggelse av faget.   


TA ANSVAR FOR DE SMÅ HUMANISTISKE FAGENE

Humaniora-meldingen fra 2017 skrev varmt om den viktige rollen de humanistiske fagene har i samfunnet. Meldingen problematiserte også finansieringsmodellen til høyere utdanningsinstitusjoner som kan medføre at små fag kan bli nedprioritert, eller lagt ned på grunn av at de ikke er økonomisk bærekraftige. Dette ble sett på som et stort problem og kunne medføre en fare for å minste små fag, og med det også kunnskapen som disse fagene rommer og skaper. Humaniora-meldingen uttrykte behovet for at Universitetssektoren tar ansvar for de små humanistiske fagene med klare forpliktelser for å opprettholde og utvikle dem, uavhengig av økonomiske hensyn. Universitet i Bergen har hatt et nasjonalt ansvar for teatervitenskap siden faget ble lagt ned ved Universitetet i Oslo i 2012. Vi oppfordrer Universitet i Bergen om å opprettholde dette ansvaret.   

TEATERVITENSKAP I BERGEN ER UNIKT

Teatervitenskap i Bergen er det eneste tilbudet i Norge i dag som har en klassisk teoretisk innretning på faget, og har derfor et særlig ansvar for å bevare norsk teaterhistorie. Danse- og teatersentrum drifter Norges eneste digitale scenekunstarkiv, Sceneweb, som formidler hele den norske scenekunsthistorien.  Sammen med Teatervitenskap i Bergen startet vi i 2022 et nybrottsarbeid med bruk av databaser som forskningsverktøy og kvantitative metoder i teatervitenskap. Vi frykter at dette arbeidet stagnerer uten fagmiljøet i Bergen som har et særskilt ansvar for å ta vare på norsk teaterhistorie. Det vil være et stort tap for utviklingen av teatervitenskap i Norge, og bevaring av norsk teaterhistorie, om nok et teatervitenskapelig miljø legges ned.   

LITE AKADEMISK FAGMILJØ - STOR KUNSTFORM

Sett ut ifra hvor mye offentlige midler som brukes på kunstformene så er scenekunst en av de største kunstformene i samfunnet i dag. Bare til musikk- og scenekunstinstitusjonene brukes det i dag ca. 2,9 milliarder kroner over statsbudsjettet. Det er derfor ikke samsvar mellom offentlig midler som brukes på scenekunst og størrelsen og styrken til det akademiske fagmiljøet. Å ha et levende akademisk fagmiljø knyttet til kunstformen scenekunst er helt avgjørende, både for å forstå scenekunsten selv og se dens rolle i samfunnet, men også for å sette scenekunsten og scenekunsthistorien i et historisk og samfunnsmessig perspektiv. Sterke akademiske kunstfaglige miljøer bidrar til å utvikle kunstfeltet og skaper i neste rekke en livskraftig bransje. Nå står dette i fare. Vi er bekymret for at den kritiske diskursen og utviklingen av kunnskap rundt scenekunst som kunstform er i ferd med å forsvinne.   

Vi ber Universitet i Bergen om å snu. Ta ansvar for Teatervitenskap!     


Signer oppropet for å bevare teatervitenskap ved UiB her!

*Forsidebilde: Det humanistiske fakultet på Universitetet i Bergen der teatervitenskap inngår.
Foto/ill.: Eivind Senneset