Våre forventninger til statsbudsjettet 2025

Om én uke legges statsbudsjettet fram, og PAHN har klare forventninger til hva det vil inneholde.

PAHN (tidligere Danse- og Teatersentrum) forventer at regjeringen øker tilskuddet til den nye støtteordningen for de etablerte scenekunstkompaniene som ble innført i 2024. I september ble tilskuddet tildelt, og flere scenekunstkompanier mottok støtte. Vi er godt fornøyde med måten tilskuddet ble utdelt på.

I Norge finnes det mange etablerte scenekunstkompanier som representerer et bredt mangfold og som produserer kunst på ulike måter. Noen produserer mange forestillinger som kan turnere i flere år, mens andre arbeider med stedsspesifikke og utforskende prosjekter som resulterer i unike kunstopplevelser som kun oppstår i øyeblikket og ikke egner seg for turné. Fordelingen av midler viser at fagutvalget har tatt hensyn til begge disse perspektivene og har tildelt støtte som rommer ulike former for scenekunst.

Det er likevel en kjensgjerning at flere kvalifiserte søkere ikke fikk støtte, noe som understreker at potten på 26 millioner kroner er for liten. For å møte behovet og det høye nivået på norsk scenekunst, må denne potten økes i årene fremover.

Vi i PAHN har i vårt innspill til statsbudsjettet bedt om at støtteordningen utvides i årene som kommer, for å sikre rom for hele mangfoldet i scenekunstfeltet.

Foto: Atle Auran, Flat Sun, Verdensteateret.