Samarbeid for å fremme norsk dramatikk internasjonalt

PAHN, NORLA og Dramatikkens hus lanserer pilotprosjekt med støtte fra Utenriksdepartementet

Et nytt pilotprosjekt har blitt initiert av PAHN (Senter for scenekunst Norge), NORLA (Senter for norsk litteratur i utlandet), og Dramatikkens hus, med mål om å styrke det internasjonale samarbeidet og promotere norsk dramatikk. Initiativet har fått støtte fra Utenriksdepartementet og vil pågå gjennom 2024 og 2025.

Økt internasjonal interesse for norsk dramatikk

Bakgrunnen for prosjektet er et ønske om å styrke arbeidet med å fremme norsk dramatikk på internasjonale scener. Vi ser at flere norske dramatikere opplever stor internasjonal suksess og gjennombrudd, og ønsker å styrke denne utviklingen. En vesentlig drivkraft er også Nobelprisen i litteratur som ble tildelt Jon Fosse i 2023, en anerkjennelse han også fikk for sitt bidrag til scenekunsten. Prisen har allerede ført til en økt interesse for norsk litteratur og dramatikk internasjonalt.

"Med en stadig større synlighet og flere norske dramatikere som oppnår internasjonal suksess, har vi en unik mulighet til å satse bredere på å fremme norsk dramatikk på verdensbasis," sier representanter for prosjektet.

Etablerer langsiktig samarbeid

Pilotprosjektet har som mål å etablere et langsiktig samarbeid som vil styrke formidlingen av norsk dramatikk utenfor Norges grenser. Gjennom konkrete prosjekter i 2024 og 2025 vil samarbeidet legge grunnlaget for en felles modell og identifisere relevante internasjonale arenaer der norsk dramatikk kan synliggjøres og videreutvikles.

Prosjektet vil også bidra til å samordne eksisterende virkemidler i det norske litteratur- og scenekunstmiljøet, slik at norsk dramatikk kan nå ut til et større globalt publikum.

Unik mulighet etter Nobelprisen

Tildelingen av Nobelprisen til Jon Fosse har blitt beskrevet som en begivenhet uten sidestykke i moderne norsk kulturliv. Ikke bare har prisen økt etterspørselen etter Fosses litterære verk, men den gir også en enestående anledning til å løfte frem flere norske litterære stemmer og synliggjøre norsk dramatikk internasjonalt.

Aktiviteter i 2025

Blant de konkrete aktivitetene som er planlagt i 2025, er deltakelse på PAHNs «Norway Now" New York, Norge som gjesteland under Bokmessen i Leipzig, og dramatikk som hovedtema under Bokmessen i Gøteborg i 2025. Erfaringene og resultatene fra disse aktivitetene vil være viktige for å utvikle videre strategier for norsk dramatikk på den globale scenen.

Prosjektet markerer starten på en betydelig satsing som skal sikre norsk dramatikk en fremtredende plass i det internasjonale kulturlandskapet.


FOTO:
Erosjon (1995) var en teaterproduksjon av De Utvalgte. Erosjon var basert på tekster av Jon Fosse.
Fotografi fra De Utvalgtes produksjon Erosjon (1995)

På bildet: Kari Holtan, Are Larsen
Foto: Tom Sandberg